Bostadspolitiken måste utmana marknadskrafterna

Den statliga bostadspolitiken avskaffades efter många års påtryckningar och propaganda från byggföretag och privata fastighetsägare. Förändringen av förutsättningarna för de allmännyttiga bostadsföretagen som beslutades 2010 startades av en anmälan av de privata fastighetsägarna till EU-kommissionen.

Gemensamt för förändringarna har varit att de minskat det demokratiska inflytandet och ökat företagens makt. Företagen inom bygg- och bostadssektorn har varit pådrivande och utlovat billigare byggande men resultatet har blivit precis tvärtom. DN:s kartläggning visar att företagens agerande för högre vinster har lett till mindre byggande eftersom det gjort att högre priser kunnat tas ut men också att värdet på befintliga fastigheter också ökar.

Visst går det att skylla allt på politiska beslut eller frånvaron av politiska beslut. (Som Sveriges Byggindustrier gör på DN-debatt 6 aug). Men lite märkligt blir det när byggföretagen som drivit på avregleringarna kommer med kritik mot just de besluten.

DN:s kartläggning visar samma sak som Stockholms länsstyrelse redovisade våren 2014. Företagen tar sig rätten att hålla tillbaka nyproduktionen av bostäder. Slutsatsen borde vara att styrningen av byggandet måste demokratiseras. Behoven av bostäder och inte marknadskrafterna och företagens vinstintresse ska styra byggandet.

Björn Wellhagen frågar retoriskt  ”Är det rimligt att någon företagsledning skulle vara beredd att ägna sig åt den sortens gambling?” som det innebär att avvakta med byggande för att värdet ska öka. Ja uppenbarligen, eftersom det är just det som sker. Det illustrerar ett av problemen med ett marknadsstyrt bostadsbyggande. Alldeles för många tjänar på bostadsbristen och därför behövs särskilt nya hyresrätter till rimliga kostnader.

Fler hyresrätter till rimliga kostnader skulle kunna åstadkommas genom ett statligt investeringsstöd. Och just ett sånt förslag finns men ”självklart” har byggföretagen och de privata fastighetsägarna agerat emot detta! Och det var just det förslaget som de borgerliga partierna angav som skäl att lämna de bostadspolitiska flerpartisamtalen.

En bostadspolitik som ger alla möjlighet till ett bra boende till rimliga kostnader måste helt enkelt utmana marknadskrafterna och den avreglering av bostadsbyggandet som drivits igenom de senaste 25 åren. Kommunerna måste bli bättre på markpolitik men behöver också bättre instrument för en kunna bedriva en bra markpolitik. Då skulle byggandet kunna styras mer demokratiskt. De allmännyttiga/kommunägda bostadsföretagen ska ges en tydligare bostadspolitisk roll bland annat genom att kravet på affärsmässighet, som infördes 2010, tas bort. Och som en tredje viktig åtgärd är att, som redan nämnts, införa ett investeringsstöd till hyresrätter med rimliga hyror.

Förutom dessa förslag som i hög grad handlar om nyproduktionen måste djungeln med andrahandshyror och liknande, typ korttidskontrakt, ses över.

Lars Bjurström, ordförande Vänsterpartiet Gotland

Texten skickades som replik till DN-debatt men ratades och publiceras nu därför här istället. (Parentesen ovan som hänvisar till debattartikeln är tillagd i denna version).

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: