Stärk demokratin

Visst går det att tvivla på demokratin just idag när Donald Trump tillträder som president. För det var förstås ett enormt bakslag för demokratin att en person kan väljas efter att ha bedrivit en så vidrig kampanj. Säkert är det många som hoppas att domstolarna, byråkratin och kanske militären ska begränsa Trumps möjligheter att genomföra sina idéer, som till stor del framstår som väldigt oklara.

Men jag är övertygad om att vägen till ett bättre samhälle och en tryggare värld bygger på att vi stärker och utvecklar demokratin. Vad som krävs i USA kan jag för lite om men uppenbart är väl att alldeles för många upplevt att de inte haft några möjligheter att påverka och troligen är det helt sant. Det politiska systemet skiljer sig väldigt mycket från det svenska men dessvärre finns en hel del i den svenska utvecklingen går åt det amerikanska hållet.

Mer personval, partiernas utveckling mot att bli mest valapparater och mer makt åt domstolarna för att ta några exempel där utvecklingen här går åt det ”amerikanska” hållet. Jag tror inte det är en bra utveckling.

Det är många insatser som behöver göras och jag ska försöka återkomma om fler men jag vill peka på tre områden som jag tror är väldigt viktiga:

Partiernas roll är viktig och partiernas utveckling mot valapparater bör motverkas. Varje parti bestämmer förstås själv vilka tyngdpunkt verksamheten ska ha men partierna bör ha en bredare roll än de ”tilldelas” idag. Partierna ska försöka vara breda folkrörelser och det betyder bland annat att det ska finnas en levande debatt och idéproduktion. Men partierna måste också bli bättre på att hålla kontakt med medborgarna så att viktiga opinioner och förslag kan kanaliseras genom partierna.

Demokratins område bör utvidgas så att ”demokratin och dess ideal sätter sin prägel på hela samhällsordningen”. Idag går, som bekant, utvecklingen åt motsatt håll genom privatiseringar och utförsäljningar. Tvärtom bör fler områden styras demokratiskt och ett första steg skulle kunna vara att samhällets infrastruktur i bred bemärkelse, till exempel järnväg, energiförsörjning, bankväsende och välfärd, ska ägas och drivas i offentlig regi.

Lokala frågor ska kunna avgöras lokalt. Det går förstås alltid att diskutera vad som är lokalt och vad som påverkar ett större område och fler människor men det hindrar inte att det finns frågor som är lokala för en kommun, en kommundel eller en region. Och det kommunala självbestämmandet bygger också på den principen men det är ett självbestämmande som de senaste decennierna kommit att begränsas alltmer. Ibland har det skett mycket medvetet, till exempel inom skolan, ibland har det skett mer som en effekt av andra ambitioner, ett exempel är hur kommunala upphandlingar blivit alltmer styrda av hårda regler som inte syftar till att göra verksamheten så bra som möjligt.

Jag ska återkomma de närmaste dagarna med lite mer utvecklade förslag inom de här tre områdena.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: