Bostadspolitik för ökad rättvisa

Bostadspolitiken har havererat sedan marknadskrafterna getts ett allt större utrymme. Vi var väl några som hoppades att S-MP-regeringen skulle ha vilja och förmåga att ta några goda initiativ mot bostadsbristen, skenande priser och ökad segregation. Men mest har vi sett en valhänthet och svaga förslag. Jo investeringsbidraget nu när det äntligen finns på plats, 2½ år efter regeringsskiftet!

Så idag kommer bostadsministern Peter Eriksson (MP) med sitt besynnerliga uttalande att han ”vill se en ”rejäl sänkning” av reavinstskatten vid försäljning av bostäder” (DN). Han tror att det ökar rörligheten och därmed ett bättre utnyttjande av bostäderna.

Uttalandet är besynnerligt av två skäl:

  1. Reavinstskatten höjdes för att delfinansiera den kraftiga sänkningen av fastighetsskatten (bara för de med de dyraste villorna) och det är snarare sänkningen fastighetsskatten som minskade rörligheten men det är inte den som nu tas upp.
  2. Läget på bostadsmarknaden är fortfarande ganska akut och ett sånt här utspel från en bostadsminister riskerar snarare att bromsa rörligheten ”om jag väntar nåt år med att sälja så kanske skatten är lägre. Eller möjligen kommer beslutet snabbt men det tvivlar jag på. Regeringen lyckades ju göra samma sak med ett utlovat investeringsbidrag som dröjde nästan två år från utspel till ikraftträdande.

Men framförallt är det ett ovanligt orättvist förslag. De som vunnit på den akuta bostadsbristen genom kraftigt höjda priser ska nu gynnas ännu mer. Det borde väl vara självklart att en rödgrön(?) regering satsar på en politik som minskar orättvisorna och sådana förslag finns det gott om inom bostadsområdet.

Högst på listan är att få bort orättvisorna mellan upplåtelseformerna. Det handlar om bland annat om beskattningen och ROT-avdrag – ROT-bidrag.

Nummer två på listan är en skärpt markpolitik. Mest för att få bort markspekulation och allt högre kostnader/priser för nybyggda bostäder men också för att verkligen få igång det byggande som planerats. Idag är det alltför vanligt att byggföretagen drar ut på processen för att hålla bristen och därmed priser uppe.

Hyressättningen måste också ses över. Bruksvärdessystemet urholkas succesivt bland annat genom att nya former av uthyrning blir allt vanligare, andrahandsuthyrningen ökar men framförallt hyrorna.

De allmännyttiga bostadsföretagens roll och förutsättningar ska ses över så att de kan få en mer offensiv roll. En ny lag bör ersätta lagen som Reinfeldtregeringen drev igenom 2010.

Läs gärna mer och fler förslag från mitt blogginlägg som jag gjorde i somras.

Här skulle inlägget kunna vara slut men jag måste helt enkelt lite till kommentera Peter Erikssons och regeringens märkliga och delvis usla politik när det gäller bostadsfrågan.

I somras presenterade regeringen ett 22-punktsprogram. Det var uppseendeväckande tunt och dessvärre en del innehåll för att bygg- och bostadsföretagen skulle kunna tjäna ännu mer. Att byggandet nu kommit igång är knappast en följd av regeringens utan ett resultat av att bostadsbristen nu nått sådana nivåer att ett ökat byggande inte hotar byggföretagens vinster. Jo, en åtgärd som regeringen gjort har nog haft viss betydelse. Sänkningen av ROT-avdraget har underlättat en ökning av nyproduktionen, men det var väl mest en bieffekt. Det är väl knappast nån som hört talas om 22-punktsprogrammet efter sommaren. Någon sänkning av reavinstskatten ingick inte, trots 22 punkter, men det var ju över ett halvår sedan.

Och rent pinsamt blir det ju i DN-intervjun när Peter Eriksson kommenterar den borgerliga regeringens höjning av reavinstskatten (som gjordes för att delfinansiera fastighetsskatten). Han vill uppenbarligen ge bilden att den höjningen haft stor effekt och därför nämner han att den var 16 procent (”jag tror”) och höjdes till 22 procent. Sanningen är ju att den höjdes från 20 procent, vilket påpekas senare i artikel av red. Visst är det många saker att hålla i huvudet men om nu detta är en av bostadsministerns stora frågor så….

Här en utförligare kommentar om regeringens 22-punktsprogram.

Och ett litet extra medskick med en kommentar efter radiointervju med Peter Eriksson i september 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: