Öka den lokala matproduktionen

I mitten av januari presenterades en nationell livsmedelsstrategi som det är sju partier i riksdagen som står bakom, åtminstone det mesta. Nu när detaljerna börjar presenteras och granskas kommer också frågorna om hur strategin ska kunna genomföras. Handlingsutrymmet för regeringen och riksdagen är ju begränsat av EU:s regler som framförallt handlar om fri rörlighet för varor. Konflikten med önskemål om en ökad självförsörjning av mat är inte svår att se.

Det finns starka skäl att öka självförsörjningen och mer närproducerad mat är ett starkt önskemål hos många. Ett viktigt skäl till ökad självförsörjning är att vi bör försöka upprätthålla så mycket livsmedelsproduktion men tanke på ökande befolkning och risker för vattenbrist på stora delar av jorden. Ett annat skäl är att vi måste hitta alternativ till att transportera gigantiska mängder varor över hela världen.

Därför är en rimlig slutsats att vi bör bryta upp med EU:s jordbrukspolitik. Inte för att ge utrymme för mer marknad och sannolikt ännu större import, åtminstone på kort sikt. Utan tvärtom, för att möjliggöra en livsmedelspolitik där ökad självförsörjning och mer närproducerad mat ska vara viktiga mål.

En ökad självförsörjning är också ett sätt att förbättra förutsättningarna för en levande landsbygd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: