DN:s oerhört missvisande rubrik

Idag påstås i en rubrik i DN att ” Marknadshyror är en bra idé för den som vill minska inkomstskillnaderna”. Den rubriken måste ta priset när det gäller att hamna så långt från sanningen som det är möjligt.

Rubriken finns på ledarsidan och texten är skriven av Andreas Bergh, fristående kolumnist, som brukar ges plats för sina nyliberala drapor. Trots att han är lite mer försiktig i texten än rubriken så är det väl uppenbart att han måste missat den viktigaste effekten av marknadshyror, nämligen att många, nästan alla, hyresgäster får höjda hyror och att pengarna går till fastighetsägarna. Enligt finanspolitiska rådet så innebär marknadshyror ökade vinster för ägarna av hyresfastigheter med ungefär 27 mdkr , varje år alltså. Ang finanspolitiska rådet finns mycket att säga men jag tror trots allt att de kan räkna.

Hur Andreas Bergh räknar när han skriver ”införande av marknadshyror skulle snabbt kyla av bostadsmarknaden och därmed med hyfsat hög precision motverka den förmodligen viktigaste
faktorn bakom flera decenniers ökade inkomstskillnader, nämligen kapitalvinsterna.” är obegripligt. Värdet på hyresfastigheter kommer givetvis att öka kraftigt och det finns ingen rimlig grund till att  den värdestegringen inte skulle smitta av sig på andra typer av bostadsfastigheter. Precis tvärtemot vad Andreas Bergh antar!

 

Här finns artikeln i DN: https://www.dn.se/ledare/andreas-bergh-marknadshyror-ar-svaret-for-den-som-vill-minska-inkomstskillnaderna/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: