Rädda en sjuk marknad – nödvändigt?

Regeringen föreslår att staten ska ge kreditgarantier på hundratals miljarder till energibolagens handel med el. Nödvändigt anser regeringen, riksbanken och finansinspektionen för att ”elmarknaden” inte ska braka ihop!

Visst är det en exceptionell situation med prisökningar av elen på flera hundra procent men att ”elmarknaden” fungerar mycket konstigt är väl ingen nyhet. Ändå har regeringen eller regeringens myndigheter inte alls försökt agera för att undvika de enorma vinster som elbolagen nu gör och som betalas av elkonsumenterna.

Det som nu får regeringen att agera är att priserna nått sådana nivåer så att bolagen som vill handla med framtida elpriser måste ställa så enorma garantier så varken bolagen eller bankerna har den förmågan. Regeringen har, just nu, troligen inget annat alternativ som inte skulle riskera att delar av elförsörjningen havererar.

EU -kommissionen har alldeles nyligen tagit fram ett förslag som ska begränsa marknadens fria spel och därmed sänka elproducenternas vinster och elkonsumenternas priser. Bra ett regeringen nu verkar hänga på men visst hade ett tidigare agerande varit angeläget.

Det kan finnas anledning att påminna om vad som fanns på den valsedel som stöddes av Socialdemokraterna (linje 2) i folkomröstningen om kärnkraft,

”Samhället skall ha ett huvudansvar för produktionen och distributionen av elektrisk kraft. Kärnkraftverk och andra framtida anläggningar för produktion av elektrisk kraft av betydelse skall ägas av stat och kommun.”

Istället gick utvecklingen i rakt motsatt riktning sedan slutet av 90-talet när en ny sorts elmarknad infördes, med en börs och sk marginalprissättning. Det är bland annat av detta vi nu ser resultatet.

Jag är medveten om att detta inlägg inte är komplett, dvs det finns inget förslag på hur ett alternativ ser ut utan är bara kritik av hur det fungerar (eller inte) just nu. Men nånstans måste väl diskussionen börja…

Lämna en kommentar