Euron är odemokratisk

Konstruktionen med en (delvis) gemensam valuta inom EU är ett sätt att minska det demokratiska inflytandet. Euron gör normpolitik till lag och demokratiskt tillsatta parlament tvingas anpassa sina beslut.

Det är inte alls förvånande att ett antal vänsterdebattörer argumenterar för en svensk euroanslutning och ett stöd till den gemensamma valutan på DN-debatt idag. Dessvärre väljer de 13 debattörerna att bortse från ganska många viktiga frågor.

Med den nuvarande konstruktionen så ställer valutaunionen hårda ekonomiska krav på staternas politik och det är bland annat det vi ser effekten av i Grekland som drabbats av ekonomiska problem men med ett väldigt begränsat handlingsutrymme. Det saknas helt enkelt en gemensam finanspolitik med de omfördelningsmöjligheter som krävs inom ett valuta område. En omfördelning som är nödvändig om förändringar och kriser ska kunna bäras utan orimliga sociala effekter.

Det finns förstås också en mer liberal väg som till exempel innebär att en radikalt ökad ”flexibilitet” på arbetsmarknaden. Framförallt skulle det betyda ökade krav på arbetslösa att söka jobb i hela Europa.

Valutaunionens konstruktion är förstås också gjord för att passa en marknadsliberal ekonomisk politik. Kanske borde vänstern ifrågasätta detta även om de 13 debattörerna i dagens DN verkar ha stark tilltro till marknadsekonomin men det kan knappast betraktas som en vänsterståndpunkt. Vad är i så fall höger?

I debattartikeln varnas för hotet mot demokratin. Det är en viktig diskussion, men jag tror att vårt nuvarande sätt at styra viktiga delar av politiken med EU-fördrag och euronormer där nationella parlament och regeringar bara får expediera svagt förankrade beslut är ett större hot än en dålig krishantering.

2 Responses to Euron är odemokratisk

  1. […] att inte säga fientlig. Vänsterpartiet vill utplåna unionen och deras syn på eurosamarbetet är svår att ens beskriva i artiga termer. Samtidigt finns det tydligen en rörelse på vänsterkanten som stödjer tanken om […]

  2. […] att inte säga fientlig. Vänsterpartiet vill utplåna unionen och deras syn på eurosamarbetet är svår att ens beskriva i artiga termer. Samtidigt finns det tydligen en rörelse på vänsterkanten som stödjer tanken om […]

Lämna en kommentar