Svaret måste vara mer demokrati och öppenhet

Det är alarmerande att tilltron till de svenska kommunerna är så dålig som framgår av en artikel idag på DN-debatt. Artikeln innehåller inte mycket om hur det verkligen ser ut i kommunerna men till SR säger en av artikelförfattarna, Andreas Bergh, att ”varannan svensk tror att kommunpolitiker beter sig korrupt”. Framförallt handlar artikeln om hur mer kontroller kan göras, och det kanske behövs, men jag är övertygad om att det inte är den bästa lösningen.

Till stor del har de två senaste decennierna inneburit just mer kontroll och regler i kommunerna, ofta på bekostnad av demokrati och öppenhet. Den linjen verkar inte har ökat förtroendet för de svenska kommunerna som nu har lägre förtroende bland sina medborgare än i övriga nordiska länder.

Istället behöver demokratin stärkas. De politiskt tillsatta styrelserna och nämnderna behöver stärkas och organisationen och besluten måste bli mycket mer öppna. Tyvärr har många delvis nya inslag i den offentliga verksamheten de senaste decennierna lett till både mindre öppenhet och minskad möjlighet att påverka stora delar av besluten. Jag tänker bland annat på de offentliga upphandlingarna som både blir alltmer omfattande men också alltmer svårpåverkbara.

Det är inte ovanligt att den politiskt ansvariga nämnden inte haft möjlighet att se hela upphandlingsunderlaget innan det är slutligt fastställt. För mig är det ganska obegripliga sekretessregler som i det här fallet kan stoppa en viktig öppen diskussion om vilka krav som ska ställa på bilar, sophämtning eller vad det nu är som ska upphandlas. För den politiskt ansvariga kan i slutändan bara återstå att klubba igenom ett anbud med ett innehåll som kanske stämmer dåligt med vad man önskat. Kanske är tanken att just minska risken för korruption och maktmissbruk men jag tror snarare att det leder åt motsatt håll och det ökar definitivt inte trovärdigheten för de demokratiskt tillsatta organen.

Lagstiftningen om offentliga reglerar också vilka krav som kan och inte kan ställas. En del lokala önskemål kanske helt enkelt blir omöjliga att formulera inför en upphandling.

Det finns många viktiga problem i de svenska kommunerna men det är också så att massmedias bevakning alltför ofta förstärker bilden av dåligt skötta kommuner. Ibland redovisas ickeproblem som stora problem. Jag tänker då på riksmedias återkommande redovisningar av att det är olika i kommunerna. Alltså det fungerar precis som det är tänkt, kommunerna försöker hantera de lokala frågorna utifrån egna förutsättningar och önskemål och då blir det lite olika i Bjurholm och i Stockholm.

Jag är övertygad om att en stark kommunal demokrati är en av hörnstenarna i ett samhälle där inte marknadskrafterna och ojämlikheten växer sig allt starkare. Därför är det verkligt viktiga varningssignaler som idag kommer genom de uppgifter som (delvis) publiceras idag.

2 Responses to Svaret måste vara mer demokrati och öppenhet

  1. […] Svaret måste vara mer demokrati och öppenhet […]

  2. […] Lars Bjurström pekar också på att mer demokrati och öppenhet behövs på sin blogg. Kan hålla med i en del han skriver, speciellt vad gäller stärkningen av den lokala demokratin. […]

Lämna en kommentar